Methodiek

Geweldloos verzet

Geweldloos Verzet is een methode van de Israëlische psycholoog Haim Omer. Hij was weer geïnspireerd op de leer van Ghandi. Wanneer u als ouders geconfronteerd wordt met zorgelijk gedrag van uw kind, is het vaak moeilijk om op een constructieve manier te blijven opvoeden. Veel ouders voelen zich machteloos, kunnen het moeilijk volhouden en de situatie ongewild verergeren. Andere ouders voelen zich onzeker en staan op het punt om op te geven. Ook tussen ouders onderling kan dit spanningen geven waardoor het moeilijk wordt om als een team op te treden. Geweldloos Verzet geeft u handvatten hoe u op een krachtige en tegelijk liefdevolle manier kan blijven reageren op het gedrag van uw kind en zo aanwezig te blijven in zijn of haar leven.

De-escaleren

“Het ijzer smeden als het koud is”. Hoe kunt u als ouder uit de escalaties met uw kind stappen en/of minder ingaan op het eisende gedrag van uw kind?

Aanwezigheid

Hoe kunt u als ouder weer op gepaste manier aanwezig zijn in het leven van uw kind? Hoe gaat u om met de  privacy van uw kind als u zich ernstige zorgen maakt? Hoe weet u wat er in uw kind om gaat, zonder dit op opdringerige wijze te achterhalen?

 

Steunnetwerk

“It takes a village to raise a child”. Hoe kunnen uw familie, vrienden, buren en andere mensen om u heen, u ondersteunen bij uw verzet tegen onacceptabel gedrag van uw kind?

 

Relatie- en herstelgebaren

Hoe krijgt u weer beter contact met uw kind, of contact op een manier die beter bij de levensfase van uw kind past?

Hoe kunt u met een klein gebaar vanuit u het contact met uw kind herstellen?

 

Systeemdenken

Elke situatie bekijken wij vanuit het grotere geheel, in plaats van ons te richten op de specifieke problemen van het individu. Mensen zijn voortdurend in interactie met elkaar, waarmee ze elkaar beïnvloeden. Wij vinden het daarom vanzelfsprekend om vanuit dit geheel te analyseren.

 

Nieuwsgierig? Geïnteresseerd?